ALKMAAR – Het Alkmaarse drafcentrum was zaterdagavond eens niet het strijdtoneel van paarden en sulky’s, maar stond volledig in het teken van het eindejaarsfeest van de Junior Kamer Alkmaar. Met als hoogtepunten van de avond het uitreiken van de eerste Culinair Plaza Award aan Lounge Mij én het fêteren van goede doelen. De opbrengsten van zowel het Rabobank Alkmaar Culinair Plaza als de JCI Challenge, in totaal 41.250 euro, werden verdeeld onder negen regionale organisaties.

De jury en de winnares van de eerste Culinair Plaza Award

Tijdens het evenement in september zijn de deelnemende restaurants bezocht en beoordeeld door Hans Schouten (Horizon College), Frans Tauber (Interieurarchitect), Jacqueline Beentjes en Michael Bunink (beiden Trainmark), ieder vanuit zijn eigen specialisme. Met Lounge Mij als uiteindelijke winnaar, maar de culinaire kwaliteit lag over het algemeen erg hoog tijdens deze editie, legt jurylid Schouten uit. “Op het Plaza presenteerde zich een mooie combinatie van bedrijven voor en breed publiek: eten, drinken en service. Het evenement biedt een complete avond uit, waarbij bedrijven complementair aan elkaar kunnen zijn.” Tauber vult aan: “Er is gekeken hoe de restaurants hun dagelijkse uitstraling hebben vertaald naar de presentatie op het Culinair Plaza. De uitstraling, het materiaal, maar natuurlijk ook de gastvrijheid en logischerwijs de gerechten.”

Ruim 40.000 euro uitgereikt aan goede doelen

Passie als doorslag
Bunink presenteerde zaterdag kort de juryrapporten met in de kantlijn extra complimenten voor Elhorst voor het invullen van de erfenis van A.C. de Boer en Australian Homemade voor het leukste ‘meisje’ van het plein, zoals zij het product presenteerde aan kinderen. Bunink: ”Uiteindelijk zorgden Vito en Lounge Mij voor een nek-aan-nek race. Vito kenmerkte zich als mystiek, door het gebruik van veel roze en veel aankleding, mede door de grotere ruimte. Lounge Mij creëerde rust en bracht de professionele uitstraling mee naar buiten, het Waagplein op. Uiteindelijk bracht de passie waarmee het restaurant, van kok tot bediening inclusief stagiaires van het Horizon College, de gerechten presenteerden de doorslag.” Waarmee Lounge Mij historie schrijft als eerste winnaar van de Culinair Plaza Award, want een vervolg kan niet uitblijven.

41.250 euro
Gedurende het eindejaarsfeest werden negen uiteenlopende goede doelen getrakteerd met een donatie. De in juni gereden JCI Challenge, een rally met exclusieve en sportieve vierwielers, groeit de afgelopen jaren niet alleen qua organisatorische omvang. Met de donaties aan Music4Challenge (€ 1.500), Heliomare (€ 3.500) en Klas op Wielen (€ 5.000) was deze vijfde editie zeer succesvol te noemen. Vanuit het Culinair Plaza werden sportvereniging Alcmaria Victrix (€ 1.250) en JOL Jeugdstad (€ 5.000) als actieve deelnemers aan het evenement in het zonnetje geplaatst. Het Oranjehuis, stichting Dupla, Philadelphia en Wensstichting Oppepper4all mochten ieder een cheque van € 6.250 in ontvangst nemen.

 

 

 

 

 

Nieuwe voorzitters
Na de uitreiking van de cheques werd het voorzitterschap van het evenementen, zoals ieder jaar, overgedragen. Huidig ACP-voorzitter Ewout Vet heeft het stokje overgedragen aan Nick Kramer. De editie van 2014, op 12, 13 en 14 september, gebeurt onder zijn leiding. JCI Challenge-voorzitter Martijn Stroet wenste zijn opvolger Jeroen van Duin heel veel succes met de editie van zaterdag 7 juni 2014.

Sponsor
TieBie is sponsor van het Culinair Plaza 2014 en lid van de Junior Kamer Alkmaar/ JCI Alkmaar.

Foto’s: Ed van de Pol