ALKMAAR – Drie muzikanten treden deze zomer op in de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord, als onderdeel van de reeks ‘Muziek in de Laurentius’. De Amsterdamse organist Gijs Boelen trapt de zomerserie af op 19 juli. Daarna volgen concerten van het 11-jarige talent Marie-Juliette de Niet op 26 juli en de organist Erik-Jan Eradus op 23 augustus.

De Sint Laurentius of Cuyperskerk is bij uitstek geschikt voor deze concerten. De kerk heeft een prachtige entourage en akoestiek en grote culturele waarde. De Sint Laurentiuskerk is één van de vroegste werken in Noord-Holland van de beroemde architect Pierre Cuypers. Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseum, Amsterdam Centraal Station en Kasteel de Haar. Zowel het exterieur, als het interieur met het beroemde Pels-orgel, staan op de lijst van rijksmonumenten. Bezoekers van de concerten kunnen de imposante kerk in haar volle glorie bewonderen. Alle concerten zijn vrij toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het behoud van het kerkgebouw.

19 juli orgelconcert Gijs Boelen
Gijs Boelen bespeelt het orgel op 19 juli vanaf 16.00 uur. Na eenmaal het Christian Müller-orgel van de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem tijdens een concert beluisterd te hebben, nam hij op vijfjarige leeftijd het besluit om organist te worden. In de afgelopen jaren heeft hij deelgenomen aan internationale orgelconcoursen in verschillende Europese landen, waarbij hij prijzen won of als finalist eindigde. Het programma dat hij heeft samengesteld voor zijn concert in de Sint Laurentiuskerk is heel divers. Naast orgelcomposities van de zestiende tot de twintigste eeuw speelt hij door hemzelf voor orgel bewerkte composities van onder meer Rachmaninoff en Bartók. Bovendien speelt hij een compositie van de Alkmaarse componist Willem de Fesch (1687-1761).

26 juli sopraan Marie-Juliette de Niet
De elfjarige sopraan Marie-Juliette de Niet uit Heerhugowaard zet de bijzondere concertreeks voort op 26 juli. Zij wordt op piano begeleid door Rudolf Krabbendam. Haar concert begint om 13.30 uur. Dit supertalent zal klassieke en bekende nummers laten horen, waaronder haar nu al beroemde tango “Mi Buenos Aires Querido”, die ze ook in de uitzending van RTL4 Superkids heeft gezongen. Marie-Juliette heeft ondanks haar jonge leeftijd al een uitzonderlijk hoge en volwassen sopraanstem waarmee ze veel mensen weet te ontroeren. Afgelopen jaar heeft ze twee muziekalbums uitgebracht. Op dit moment is ze bezig met het afronden van de opnames voor haar derde album ‘Tango’, dat binnenkort zal uitkomen.

23 augustus orgelconcert Erik-Jan Eradus
Op 23 augustus komt de kerk tot leven met de indrukwekkende, meeslepende klanken van het Pels-orgel, dat vanaf 16.00 uur wordt bespeeld door Erik-Jan Eradus. Deze ervaren organist was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het instrument. Van 1998 tot 2002 was hij de vaste organist van de Sint Laurentiuskerk. Hij is nu onder meer werkzaam als organistdirigent in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Amsterdam en de kapel van St. Jacob-in-de-Hout te Haarlem. Voor zijn verdienste voor de Franse muziek ontving hij op 14 juni 2014 een zilveren medaille van de Société Academique d’Education et d’Encouragement Arts-Sciences-Lettres in Parijs.