ALKMAAR – Het tweede weekend van september wordt het Waagplein in Alkmaar traditioneel omgetoverd tot hét culinair hoogstaande evenement van Noord-Holland, het Nh1816 Alkmaar Culinair Plaza. 12, 13 en 14 september organiseert de Junior Kamer Alkmaar voor de 23ste maal het evenement waarvan de opbrengst ten goede komt van goede doelen.

De focus ligt dit jaar extra op regionale goede doelen die zich inzetten voor kinderen met een financiële achterstandspositie of een mentale of fysieke uitdaging. De bedragen worden direct tijdens het Culinair Plaza bekend gemaakt en uitgereikt. Een verandering ten aanzien van voorgaande jaren, maar vergroot de impact en betrokkenheid richting de bezoekers.

Focus op kinderen uit de regio die financiële voeding behoeven

Financiële ondersteuning voor muziekles
Het Jeugdcultuurfonds Alkmaar zet zich in voor kinderen en jongeren uit Alkmaar waarvan de ouder(s)/verzorger(s) een minimum inkomen hebben. Het fonds wil financiële drempels weghalen om kinderen in achterstandsposities de kans te geven mee te doen aan actieve kunstbeoefening. Ter illustratie: er leven in Alkmaar ongeveer 1.700 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar in armoede.

Kinderen leren van elkaar
Klas op Wielen Alkmaar geeft kinderen met ernstig meervoudige handicaps zorg en ondersteuning. Dit gebeurt op ‘gewone’ scholen waardoor kinderen met en zonder handicap elkaar dagelijks tegenkomen en met elkaar in contact treden. Zo leert men van elkaar.

Ontwikkelen en ontplooien
Autstekend is er voor kinderen, jongeren en jong volwassenen met een vorm van autisme en/of AD(H)D. De Autstekend professionals laten zien wat wél mogelijk is op gebied van school, werk, sport, sociale vaardigheden, zelfredzaamheid, zelfstandigheid, leer problemen, emotie regulatie, etc.

Droomslaapkamers
Stichting Make over Mansion realiseert droomslaapkamers voor kinderen die door ziekte langdurig aan huis gebonden. De droomslaapkamers bieden een veilige, geborgen plek voor de kinderen.

(Foto: Ed van de Pol)

Verbeteren zelfbeeld
Playing for Success is leren met een WOW-factor voor kinderen van 9 tot 14 jaar waar het om sociaal-emotionele redenen, soms tijdelijk, minder loopt op school. Door motivatie, uitdagende opdrachten buiten de schoolomgeving stimuleert en prikkelt men de kinderen tot meer zelfvertrouwen.

Ondersteuning bijzondere mensen
Mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor hun chronisch zieke of gehandicapte naaste. Daar kiezen zij niet voor, dat doen ze vanzelfsprekend. Gezien en ongezien, onbetaald. Stichting Vrienden van het Mantelzorgcentrum ondersteunt het Mantelzorgcentrum NHN bij extra projecten voor mantelzorgers die niet meer uit de reguliere subsidie kunnen worden gefinancierd.

Heerlijk evenement
De 23ste editie van het Nh1816 Alkmaar Culinair Plaza vindt plaats op 12, 13 en 14 september. Het Plaza geniet regionale bekendheid en wordt door veel bezoekers gezien als het jaarlijkse evenement om lekker te eten, te genieten en te netwerken. Restaurateurs uit Alkmaar serveren een uitgelezen selectie van de heerlijkste gerechten uit eigen keuken. Nationaal en internationaal bekende artiesten verzorgen spetterende optredens en staan garant voor een geweldige sfeer.

Op de website www.alkmaarculinairplaza.nl staat alle informatie over het komende evenement en over de goede doelen die dit jaar een bijdrage ontvangen van het ACP.